Аерогриль
Наше деловое партнерство www.banwar.org
Близько місяця тому придбала собі аерогриль - новий вид конвекционной печі. Модель ось така: VES AX 747D. На кухні повно всяких приладів - і пароварка, і мікрохвильова піч, і плита у мене хороша, але все одно я вирішила, що в аерогрилі їжа буде більш здорова, тому що не використовується масло, а їжа виходить не така прісна, як при паровому приготуванні.
В аерогрилі їжа готується за допомогою гарячого повітря, рівномірно з усіх боків, так як лежить на решітці. Являє собою скляну чашу, яка має підставку і накривається зверху кришкою. Усередині кришки знаходиться вентилятор і нагрівальний елемент, а зовні - панель управління.
Нагрівач буває двох видів - металевий ТЕН (це в ХОТТЕР), або галогенове (наприклад, в аерогрилях VES). Галогеновий нагрівач більш екологічний (скло не схильне до окислення і корозії), але має менший ресурс роботи. До речі, у мене була можливість порівняти обидва види нагрівача, і можу сказати точно - галогенове готує набагато швидше !!! Мамі на День народження ми подарували аерогриль з Теном, і при меншому обсязі наш готує приблизно в 1,5 рази швидше.
Кришки теж бувають різні - на кронштейні і без. Кришка на кронштейні просто піднімається і тримається на кронштейні, а знімання треба знімати і ставити на спеціальну підставку. З мого досвіду, на кронштейні зручніше, не треба возитися з підставками, тому що піднімати під час готування іноді доводиться, наприклад, витягнути вже приготовані шматочки, якщо готувати кілька страв одночасно. Основні аргументи на користь знімною кришки - компактність, але я переконалася, що відкрита кришка на кронштейні у мене вміщується під стандартний кухонний комплект.
Їжа розташовується на решітках або в посуді, внизу - піднос для збору жиру, якщо робити м'ясо або курку. Це і є головна перевага аерогрилю - приготування відбувається без масла і жиру. Їжа нагрівається рівномірно і не пригорає, що виключає утворення канцерогенів в порівнянні зі спекотною на сковороді. Скажу впевнено - шлунок мені відповів вдячністю вже на наступний день.
Я, наприклад, зверху кладу шматочки курки, а на нижню решітку - картоплю, але курка готується швидше, тому я її виймаю приблизно через 30 хвилин, а картоплю залишаю ще хвилин на 15. Чаша аерогрилю прозора, а значить, можна спостерігати за всім, що відбувається всередині: з'явилася рум'яна кірочка на м'ясі, чи добре піднімається пиріг, чи не час перевертати на інший бік фаршировану курку. В аерогрилі чаша збільшується за допомогою спеціального залізного кільця, яке є в комплекті. Але я жодного разу не користувалася цим - мені досить обсягу, щоб приготувати вечерю на 2-х чоловік з 2-х різних страв.
Користуватися ним дуже просто - закладаєш продукти, закривши кришку, виставляєш температуру, швидкість вентилятора і час. Так як аерогриль має таймер, можна навіть і не бути присутнім на кухні під час готування.
Так! Ледь не забула! Аерогрилі з галогеновими нагрівачами підсвічуються під час роботи, і ввечері можна просто заглянути на кухню, не включаючи світла, і подивитися, як йде процес. У мами в ХОТТЕР цього точно немає, він залишається темним, і продукти видно набагато гірше, особливо якщо робити щось рідке і стінки запітніли.
Якщо цікаво - розповім, що я в ньому готувала і як виходило.