Категории

Cуществуют следующие способы оплаты за занятия:

  • Абонемент на 8 посещений (срок действия 1 месяц) - 300 грн.;
  • Абонемент на 4 посещения (срок действия 1 месяц) - 200 грн.;
  • Абонемент на 12 посещений(срок действия 1 месяц) - 400 грн.;
  • Разовое посещение - 60 грн.
(ДЛИТЕЛЬНОСТЬ ЗАНЯТИЙ ПО 1,5 ЧАСА)

Віра в Бога - це вершина зради інтелекту | Пізнавальний ресурс для тих, хто думає і допитливих

Наше деловое партнерство www.banwar.org

•   До змісту Актуальні теми   •   До змісту Політична безпека   •   До змісту самого цікавого   Відомий біолог розчарувався в релігії До змісту "Актуальні теми" До змісту "Політична безпека"
До змісту самого цікавого

Відомий біолог розчарувався в релігії.

Питання про існування якого б то не було Бога є строго науковим. Тому моя відповідь - ні, не існує. Протягом століть найбільш сильним аргументом на користь існування Бога був такий: живі речі настільки гарні й витончені і мають таке очевидне призначення, що вони могли бути зроблені тільки інтелектуальним розробником. А Дарвін пояснив: це поступове поліпшення від простого до складного, більш елегантному і досконалого крихітними, все збільшуються кроками. Якби Бог хотів створити життя і людей, то чому Він вибрав надзвичайно манівці? Спочатку чекав 10 мільярдів років, перш ніж створити Землю, а потім - ще 4 мільярди років, поки нарешті не отримав людей, здатних на поклоніння, гріхи та інше.
Завідувач кафедри Оксфордського університету Річард Докінз: «Віра в Бога - це вершина зради інтелекту»
Відомий біолог розчарувався в релігії.

Перед Великоднем в «Комсомолці» виступив відомий генетик, керівник проекту «Геном людини» Френсіс Коллінз, якого його ж власні дослідження зробили глибоко релігійною людиною. І автором нашумілого вислови «Між вірою в Бога і наукою протиріч немає».

Сьогодні слово Річард Докінз - колишньому віруючому і постійному опоненту колишнього атеїста Коллінза. Вони сперечаються до хрипоти. Кожен доводить, що інший помилився в зміні світогляду. Вирішуйте самі, чиї доводи вам ближче.

СУПЕРЕЧКА УЧЕНОГО-атеїстів і УЧЕНОГО-віруючого про Дарвіна

- Бог існує?

Докінз:

- Питання про існування якого б то не було Бога є строго науковим. Тому моя відповідь - ні, не існує.

Коллінз:

- Але, називаючи це питання науковим, ми маємо на увазі, що кошти науки можуть дати на нього відповідь. З моєї точки зору, Бог не може повністю перебувати в межах природи, і, отже, існування Бога знаходиться поза здатності науки реально це визначити.

- Дарвінівська теорія еволюції суперечить Біблії?

Докінз:

- Так. Протягом століть найбільш сильним аргументом на користь існування Бога був такий: живі речі настільки гарні й витончені і мають таке очевидне призначення, що вони могли бути зроблені тільки інтелектуальним розробником. А Дарвін пояснив: це поступове поліпшення від простого до складного, більш елегантному і досконалого крихітними, все збільшуються кроками.

Коллінз:

- Бог міг створити і основи еволюції. Адже перебуваючи поза природи, Бог знаходиться також поза простором і часом. Отже, в момент створення Всесвіту Бог міг би також активізувати еволюцію. З повним знанням того, як її можна викликати.

Ідея того, що Він міг і передбачити майбутнє, а також дати нам душу і добру волю, щоб виконувати наші власні бажання, стає цілком прийнятною.

Докінз:

- Якби Бог хотів створити життя і людей, то чому Він вибрав надзвичайно манівці? Спочатку чекав 10 мільярдів років, перш ніж створити Землю, а потім - ще 4 мільярди років, поки нарешті не отримав людей, здатних на поклоніння, гріхи та інше.

Коллінз:

- Хто ми такі, щоб говорити, що цей шлях був дивним? Я не думаю, що мета Бога полягала в тому, щоб зробити свій задум абсолютно очевидним для нас. Раптом Він хоче бути божеством, яке ми повинні старанно шукати? Може бути, Бог вирішив, що доцільно використовувати механізм еволюції без установки очевидних дорожніх знаків, що показують Його роль у творенні.

Про ВСЕСВІТУ

- У своїх книгах ви обидва стверджуєте: якби з шести універсальних констант - фундаментальних характеристик нашого Всесвіту - змінилася хоча б одна, то життя стало б неможливою. Як ви пояснюєте цей феномен?

Докінз:

- Люди, які вірять в Бога, роблять висновок: повинен був існувати «настроювач», який відрегулював ці константи. Вони впевнені: оскільки існує щось дуже неправдоподібне, то нам потрібен Бог, щоб пояснити це. Але сам цей Бог повинен бути ще більш неймовірним.

Фізики знайшли пояснення: шість констант не вільні, щоб змінюватися. Злегка уніфікована теорія в кінцевому рахунку показує, що вони пов'язані між собою, як окружність і діаметр кола. Це зменшує різницю між ними абсолютно незалежно від того, що там відбувалося. Інший шлях - шлях множинних всесвітів. Він каже, що наш Всесвіт, можливо, лише одна з величезного числа всесвітів. І в більшості інших життя немає, оскільки вони мають неправильні константи. Але в міру зростання кількості всесвітів зростають шанси, що в деяких з них утворюються умови як раз з необхідними «тонкими настройками».

Коллінз:

- Якщо гравітаційна константа відрізнялася хоча б на одну частку зі ста мільйонів мільйонів, тоді розширення Всесвіту після Великого вибуху не сталося б в тому вигляді, який був необхідний для виникнення життя. Коли ви бачите це свідоцтво, дуже важко робити вигляд, що це було простою випадковістю. Але якщо ви бажаєте врахувати ймовірність існування розробника, то вона стає досить правдоподібним поясненням для цього. В іншому випадку наше існування - надзвичайно неправдоподібно.

Про живучість РЕЛИГИИ

- Чому віра в Бога Живого навіть в ХХI столітті?

Докінз:

- Особисто я схиляюся до версії, що потреба в Бога виникла в ході еволюції, а не породжена таким собі стадним почуттям. Доведено: в самій людській природі - на рівні генів - закріплена сприйнятливість до віри в чудеса. Тому вона настільки живуча - навіть в просунутому XXI столітті.

Насправді існування Бога - творця Всесвіту - це наукова гіпотеза, до якої слід ставитися з тим же скептицизмом, як і до будь-якої іншої. Але вона на відміну від інших переходить у спадок з покоління в покоління. Як щось середнє між генетичним і вірусним захворюванням. Таким чином, дорослі «заражають» своїх дітей багатьма «психологічними вірусами». Релігія - лише один з них. Але ж є ще віра в прикмети, гороскопи, ворожіння.

Коллінз:

- Існування таких понять, як добро і зло, ідея альтруїзму, законність і мораль, - все це атрибути, які ми найбільш легко ідентифікуємо з Богом. Саме наявність морального закону є причиною вважати існування Бога правдоподібним. Не такого Бога, який просто призводить Всесвіт в рух. Але Бога, який піклується про людей. Оскільки ми виглядаємо унікальними серед Його творінь на планеті, маючи високорозвинене почуття моралі.

ОСОБИСТА СПРАВА

За версією Британського соціологічного агентства, біолог Річард Докінз входить в сотню найбільш геніальних людей, що живуть в даний час на нашій планеті. У цьому почесному списку він займає 21-е місце. А на 11-му, між іншим, росіянин - математик Григорій Перельман. Остання книга Докинза «Бог як ілюзія» стала світовим бестселером. Її перевели на 31 мову і продали тиражем в кілька мільйонів примірників. У ній автор доводить відсутність надприродного Творця. Його основний постулат полягає в тому, що колективна ірраціональна віра в «гіпотезу Бога» є «вершиною зради інтелекту».

ДО РЕЧІ

Чи допомагають молитви?

Експеримент фізика Рассела Станнард начебто довів, що молитви не допомагають одужати. За підтримки фахівців з Бостонського медичного інституту дослідник перевірив це на 1800 пацієнтах, які перенесли операцію коронарного шунтування. Вони у випадковому порядку були розбиті на дві групи. За хворих першої групи підносилися молитви, а за представників другої (контрольної) - немає. Причому ніхто з пацієнтів і медперсоналу не знав про що проводиться досвіді.

Результати показали: стан хворих, за яких молилися, нічим не відрізнялося від стану хворих, за яких не молився ніхто.

http://kp.ua/daily/110510/226825/
Світлана КУЗИНА.

Якби Бог хотів створити життя і людей, то чому Він вибрав надзвичайно манівці?
Дарвінівська теорія еволюції суперечить Біблії?
Раптом Він хоче бути божеством, яке ми повинні старанно шукати?
Як ви пояснюєте цей феномен?